Facebook

Det sociale medie Facebook behøver ingen introduktion, men for god ordens skyld finder du en beskrivelse nederst på siden her.

Positive ting ved Facebook

  • Facebook kan være et godt værktøj til at holde styr på arrangementer, aftaler og personer i ens liv.
  • Gruppeaktivitet på Facebook kan foregå i store offentlige grupper eller i mindre private eller hemmelige grupper. Heri kan brugerne indgå i interessefællesskaber, og der er adgang til nyheder og diskussion om specifikke emner.
  • Børn og unge fra 13 år og op efter er blevet gode til at sortere i deres Facebookkontakter og at holde antallet nede, så færre perifere bekendtskaber kan følge med i deres liv og aktivitet.
  • Det er let at gøre sin profil meget privat, så fremmede kun kan se ens navn, cover- og profilbillede.

Hvorfor aldersgrænsen bør respekteres

Aldersgrænsen for oprettelse af en profil på Facebook er 13 år. Dette skyldes flere ting bl.a. sponseret indhold i form af reklamer, annoncer og kommunikation rettet mod personer på 13 år og op. Dog er det utroligt let at omgå Facebooks aldersgrænse, så i praksis findes der mange profiler, hvor brugeren har løjet sig ældre.

Klubberne anbefaler, at I forældre sørger for, at jeres børn følger Facebooks aldersgrænse af en række grunde. Læs mere om årsagerne i næste afsnit.

Det sociale medie Momie minder en del om Facebook og kan være et fint alternativ, indtil man fylder 13 år. Det kan du læse mere om ved at klikke på linket.

Nogle problematiske aspekter ved Facebook

Tre af punkterne herunder omhandler mobning via eksklusion fra fællesskabet. Det kan være svært at håndtere mobning af denne karakter - især for børn under 13 år.

 

  • På Facebook anvendes brugernes vægge blandt børn og unge stort set kun til fødselsdagshilsner. Der er social prestige i at modtage mange hilsner, og det bliver gjort tydeligt hvem der er udenfor fællesskabet, idet de kun får en håndfuld hilsener.
  • Det er let at ekskludere andre fra sociale fællesskaber ved at undlade at invitere dem til en gruppe eller en begivenhed.
  • Mobning / eksklusion fra fællesskabet kan også foregå via aktivitet på profil- og coverbilleder. Ift. profilbilledet afslører antallet aflikes ens plads i det sociale hierarki, og ift. coverbilleder, hvor de tagger "de fedeste mennesker i verden", bliver det tydeligt hvem der inde og hvem der er ude.
  • Med mindre man har gjort noget aktivt for at minimere antallet af notifikationer fra app'en (fra grupper, begivenheder o.m.a.), sørger Facebook for at de røde nyhedsikoner lokker dig ind i tide og - oftest - i utide.
  • Man kan blive fristet til at acceptere venneanmodninger fra fremmede. Måske fordi de ser spændende eller tiltrækkende ud, eller fordi ens venner er ven med dem.
  • Falske profiler kan være svære at gennemskue for både børn og voksne. 
  • For 5-10 år siden foregik børn og unges online kommunikation ofte åbent på Facebook. I dag foregår samtaler i grupper typisk uden voksenopsyn, hvilket svarer til en skolegård uden gårdvagt, hvor kommunikationen hurtigt kan eskalere.

 Gode råd

  • Tal jævnligt med dit barn om hvem de er venner med, hvilke grupper de er medlem af, og om de har oplevet noget ubehageligt eller noget der ikke er i orden.
  • Italesæt at mobning også kan være at undlade at gøre noget - jf. punkterne ovenfor.
  • Hjælp dit barn med hans/hendes privatindstillinger. Følg evt. Klubbernes vejledning hertil Privatliv på Facebook
  • Hvis I vælger at lade jeres barn oprette en profil på Facebook før han/hun fylder 13 år, så husk at få ændret fødselsdatoen, når barnet er gammelt nok. (Husk at fødselsdatoen kun kan ændres et begrænset antal gange i alt.) Hvis barnet udsættes for noget krænkende kan det være svært at anmelde til politiet, hvis der står på barnets profil at han/hun er ældre end i virkeligheden.

Fakta

En online social netværkstjeneste, hvor du kan oprette en personlig profil, tilføje venner, dele billeder, videoer og statusopdateringer, følge kendte og virksomheder, indgå i interessefællesskaber, oprette begivenheder og meget mere.